ИНТЕРВЈУ Академик Шаботић: ДФ сарађује са ДПС-ом и радикализмом води народ из пораза у пораз, Демократе су класични конвертити

4
2743
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Имају ли Бошњаци и Муслимани у Црној Гори сличан “национални“ спор као Срби и Црногорци?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Ако пођемо од дефиниције да је народ историјска категорија, а нација опредјељење, ако пођемо од дефиниција које придају значај језику, вјери и држави у стварању нације онда можемо рећи да је „спор“ око нације између Муслимана и Бошњака сличан спору између Срба и Црногораца. Ја лично сматрам да су Срби, Црногорци, Муслимани, Бошњаци и Хрвати један историјски народ који се под утицајем култура доминантних држава опредијелио и изјашњава се као поменуте нације, што је процес гдје се од једног старословенског српског народа ствара више нација, за разлику од САД где се од више историјских народа ствара једна – америчка нација. Али, то су процеси који на Балкану и даље трају и нијесу завршени. Важно је да нема насилне асимилације, што је и нашим Уставом забрањено. Пошто је политика тријумфовала над науком и пошто је политика област у којој одлучује лаичко мишљење већине, не преостаје нам ништа друго него да у политици уважимо чињенично стање, а за научну и историјску истину се боримо на тим пољима.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли је бошњачка национална идеја историјски утемељена или се може третирати као пројекат асимилације свих Муслимана са простора некадашње СФРЈ од стране званичног Сарајева?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Одлуком Бошњачког конгреса СДА, године 1992, проглашено је преименовање Муслимана са простора СФРЈ признатих 1974. године, у Бошњаке. То и јесте покушај Сарајева да окупи све јужнословенске Муслимане око Сарајева као матичног центра. У старту је ту одлуку у Црној Гори прихватило само 6% Муслимана, а сада је тај однос 66% наспрам 33% у корист Бошњака. То је слично томе када је Ђилас 1945. године прогласио преименовање Срба у Црној Гори у Црногорце што је прихватило 90% Срба, сматрајући себе „де лукс“ Србима, а данас је тај однос 59 : 41% у корист Црногораца. Бошњаци су у старту говорили о Муслиманима–Бошњацима, потом о Бошњацима–Муслиманима, а данас само о Бошњацима. На културним и другим манифестацијама када говоре представници Бошњака и где требају поменути народе у Црној Гори помену све, само не Муслимане.
Такво национално окупљање урадио је и Загреб за Хрвате и Београд за Србе. Но важно је да нас све Устав Црне Горе штити, да једни друге уважавамо и да смо свјесни заједничког поријекла, језика (ма како га звали), а доскора и заједничке државе СФРЈ за којом већина и данас жали. То нам даје наду да ћемо кроз Европску унију, опет сви бити заједно и ближи једни другима него икада раније.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Зашто је Странка пензионера, инвалида и социјалне правде Црне Горе одлучила да политичку борбу за своју циљну групу у бирачком тијелу настави у оквиру Српске коалиције?

Др Смајо ШАБОТИЋ: У самом старту, када је Странка пензионера, инвалида и социјалне правде Црне Горе основана, фалило нам је стотинак гласова да уђемо у парламент Црне Горе. Но сада смо увидјели да су пензионери, иако лоше, ипак социјално збринута категорија, која не схвата да су они зарадили своје пензије. Али пошто 40% вриједности пензије дотира влада, која је уједно кроз лоше приватизације и одговорна за пропаст пензионог фонда, код пензионера постоји оправдан страх од укидања или смањења пензија, а свако још има понеког зависног од власти за чију се животну судбину плаши. Као потенцијал од 120.000+42.000 + 50.000 = 212.000 бирача, ми смо политичка пријетња и властима и постојећој опозицији. Зато су се на нас обрушили и власт и опозиција. Имали смо медијску блокаду са свих страна, од стране ДАН-а и Вијести, који нијесу хтели да нам објаве чак ни демантије, што су и по Уставу били дужни. Нисмо их тужили, надајући се дас ће се вратити професионализму у области медија. Ми смо чланица ЕППА (Удружења пензионерских странака Европе). После оснивачког конгреса у Загребу, гдје је Црна Гора једна од земаља оснивача, и гдје сам ја изабран за члана предсједништва ЕППА, одржали смо конференцију за штампу, на коју нико од медија није дошао. Чак и то што ћемо ми бити домаћини следећег, другог когреса ЕППА, није привукло медијску пажњу. Надам сам се да су та времена, медијске блокаде, већ иза нас. У статуту наше странке, поред борбе за већи стандард пензионера и инвалида, постоји и борба за социјалну правду, складни развој регија и равноправност народа. У члану 79. тачка 9. Устава ЦГ о заштити идентитета мањинских народа постоји право на аутентичну заступљеност у Скупштини Црне Горе и скупштинама јединица локалне самоуправе у којима чине значајан дио становништва, сходно принципу афирмативне акције, а у тачци 10. на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе. Чињеница је да од свих народа једино аутентично у власти нијесу заступљени Срби и Муслимани, Срби због лоше политике опозиционих партија, а Муслимани због већинског опредјељења за грађанске партије као што су ДПС и СДП. С друге стране. постоје два схватања грађанске државе. Једно, грађански анационално и друго да је грађанско и национално равноправно. Наша грађанска партија, СПИСП ЦГ, сматра да су грађанско и национално равноправни. То су разлози због којих се наша странка СПИСП ЦГ, водећи се принципом „правда прије свега“ одлучила да води политичку борбу за остварење права српског и муслиманског народа у Црној Гори на аутентичну и сразмјерну заступљеност у органима власти. Ми ћемо се са истом политичком страшћу борити и за права Црногораца, Бошњака, Хрвата, Албанаца и других националних заједница. У овом периоду по поменутим тачкама Устава су најугроженији Срби, те смо се опредијелили да своју политичку борбу наставимо у оквиру Српске коалиције, коалиције правде.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Који су домети Српске коалиције?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Домет Српске коалиције правде је да поред осталих народа и Србе и Муслимане уведе у власт . Ово поред националне, има и дубоку социјалну суштину, јер су најсигурнији и најбоље плаћени послови они у државним органима власти, а аутентични представници ова два народа у тим пословима не учествују. Политичку сцену у Црној Гори данас чине неодговорна власт и њихова „пожељна опозиција“. То је опозиција која већ скоро три, а посебно задње двије деценије води опозиционо настројен народ из пораза у пораз. Од њиховог дјеловања корист имају само опозициони чланови парламента, док сав остали опозиционо настројен народ има само штету и у већини чине најсиромашнији дио народа у ЦГ. Ми ћемо покушати да овако безнадежно стање у ЦГ измијенимо.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Има ли Демократска партија социјалиста капацитета да се одржи на власти? Имају ли они своје сараднике у опозицији?

Др Смајо ШАБОТИЋ: На питање да ли ДПС ЦГ има капацитета да се одржи на власти, одговорио бих да има. Наиме, сваки пут када помислимо да су „готови“, они пред изборе смисле неки нови „фазон“ којим привуку народ уз себе, а постојећу опозицију оставе да „тапка у мјесту“. У задње вријеме највише на руку им иде „радикализам“ Демократског Фронта. На задњим изборима, да је ДФ привукао уз себе партије мањинских народа, ДПС би изгубио власт , али је ДФ својим „радикализмом“, бахатим понашањем и гордошћу натјерао странке мањинских народа у загрљај ДПС-а . За преузимање власти била је довољна само још коалиција са Бошњачком странком којој су нудили прво учешће, а потом чак и цјелокупну власт, али их ни на тај начин нијесу могли привући. То показује да ДФ никако не може на демократски и уставан начин доћи на власт, па чак да за њих гласају и сви припадници српског народа у ЦГ. Све ово буди сумњу да лидери коалиције ДФ само фингирају сукоб са ДПС-ом, јер свако ко нема „мувље“ памћење зна да је Покрет за промјене на челу са Небојшом Медојевићем гласао за Устав ЦГ којим је поништена тачка 9. Уставне повеље СЦГ у којој стоји да се не може смањивати достигнути ниво националних права, чиме су Срби и Муслимани изгубили статус конститутивних народа. Гласањем за тај Устав и српски језик је, иако већински, изгубио статус службеног језика. Још већу сумњу да лидери ДФ-а фингирају сукоб са ДПС-ом изазива и чињеница да је Нова српска демократија, на челу са Мандићем, покренула иницијативу да право на афирмативну акцију немају они народи чији је проценат у ЦГ изнад 15% , а то су, поред Црногораца, једино Срби. То је био период када су Срби имали свој национални савјет и право на афирмативну акцију. Закон о афирмативној акцији на тадашњим изборима није примијењен док није изгласан поменути закон Нове српске демократије. Пошто у ЦГ суверенитет припада грађанима-држављанима, ниједан народ у ЦГ није конститутиван, чак ни црногорски, а термин “мањински народ“ не означава нижи степен достигнутих националних права, већ статистички проценат становника датих народа у ЦГ, који се стално мијења.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Па како онда регулисати несразмјеру између учешћа у укупној популацији и заступљености у јавној управи припадника националних заједница?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Године 2007. када је било прадлагање Нацрта Устава ЦГ и ја сам предложио Устав у коме би грађани ЦГ имали могућност двојног држављанства, а ЦГ имала дводомну скупштину: Горњи дом (Вијеће народа) гдје би се расправљале само тачке везане за националну равноправност, а одлуке доносиле консензусом и Доњи дом (Вијеће грађана) гдје би се одлуке доносиле већином гласова. То би по важећем Уставу била скоро немогућа мисија јер је за промјену битних тачака Устава потребна двотрећинска већина у Скупштини ЦГ (66,6%) и 3/5 уписаних држављана на референдуму (60%).

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Како објашљавате феномен Демократа?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Што се тиче Демократа ЦГ, који се не изјашњавају о питањима која наводно „дијеле“ ЦГ као што су језик, вјера, нација – сматрам да је то лош покушај фингирања демократије. Демократија није анационално, већ је демократија равноправно. Ако се они зарад добијања власти одричу свог идентитета (вјере, језика, нације), онда се ради о класичним конвертитима. Конвертити су најпогубнији по једну државу. Вјерски конвертити су довели до пропасти Отоманске империје, а конвертити из ДПС –а, уз ове из Демократа, ће довести до пропасти Црне Горе ако их својим политичким дјеловањем у томе не спријечимо.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Љекар сте – шта сугеришете као рецепт нашим читаоцима против стреса у савременој црногорској “транзицији“?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Као љекар који се бави утицајем стреса на настанак хроничних незаразних болести, као што су инфаркт срца, инфаркт мозга, тумори, артеријска хипертензија, шећерна болест… којим обилује Црна Гора у савременој транзицији и преласку традиционалне породице у савремену, препоручио бих широку друштвену акцију хуманизације друштвених односа умјесто бескрупулозне трке за профитом и реализацију члана 1. Устава о Црној Гори као држави социјалне правде. Постоји тестирање на подложност стресу које радим у својој ординацији. На основу овог тестирања можемо предвидјети од којих болести човјек може да се разболи и ако је у ризику можемо му отклонити стрес и превести у здрави начин психолошког реаговања и тако превенирати болест.

******************************************************************

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: У чему академик примаријус професор др Смајо Шаботић проналази мир и срећу?

Др Смајо ШАБОТИЋ: Мир и срећу проналазим у љубави. Потпуно сам усвојио став руског филозофа Фјодорова да је „Синовљевска љубав“ једина или бар највећа љубав. Еротска љубав је само пут до синовљевске љубави. Ја имам четири сина, једног унука и једну унуку и они су моја највећа љубав и највеће богаство. Када ме питају шта остављам у наследство својим потомцима одговарам да им остављам највеће богатство: образовање и да са поносом могу казати чији су. У најужој породици имам пет љекара и два студента медицине, а тим стопама ће, ако Бог да, поћи и мој најмлађи син и унучад. Ми смо тим који смо у свјетској литератури дали неколико научних открића која се по нама зову. Радећи у Беранама постао сам академик (активни члан Међународне балканске академије), примаријус и професор на Академији за предмете „Основи медицине“ и „Акупунктурологија“. Ево крајем септембра учествујемо на два међународна конгреса, један из области алтернативне медицине и други из области неурокардиологије гдје ћемо изнијети наше теоријске и практичне новости из ових области. Пошто сам једини неурокардиолог у ЦГ, прикључио сам се Удружењу неурокардиолога Србије којим руководи професор Миловановић.

4 КОМЕНТАРА

  1. Dr Šabotić nije osnivač ove partije. On je pokušao da formira poartiju ali nijre mogao. Smajo nije učestvovao 2009 g. u izborima nego mi, on je na zadnjim izborima imao 600 glasova a u svom kraju nijedan glas. PENZIONERI KREĆU U NOVU BORBU. STARI KADAR ARTILJERTIJA.

  2. Doktore, da te pitam nesto drugo.Koliko si do sada promijenio partija, i koliko si se puta kandidovao za predsjednika i ucestovao na izborima? .A pritom, svaki put si znao da si 0,5 do 1% glasova i za ucešće dobijao znatna finansijska sredstva od drzave. Pravio is opoziciji stetu i direktno TI pomagao DPS-u.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here