РАТ У БЛАТУ Вучићев удар на Стефановића

2
2841

Пише: Предраг Поповић, новинар

Како то бива с диктаторима, најугроженији су они који су му најближи. На удару беса Александра Вучића тренутно се налази његово политичко чедо Небојша др Стефановић.

У класичном мафијашком стилу, Вучић га јавно грли, милује и љуби. Доктор глуми да му је лепо, смешка се прислоњен на вођине обле груди. Тако је пред новинарима. Кад се они разиђу, Стефановић остаје сам и забринут. Како и не би био кад га је таргетовао немилосрдни предатор.

Небојша Стефановић је слаб, слинав, мекан, никакав… Милион пута је потврдио тачност таквог утиска. Међутим, није само такав. Обављајући прљаве послове за газду Алека, на основу 15-годишњег искуства научио је како се унутар странке праве паралелни центри моћи, постављају „своји“ људи и шири утицај. Научио је и како се архивирају подаци и документи које вођа, а и остали чланови дворске свите, не желе да виде у медијима. Иако Стефановић јавно не нарушава омерту, у поверљивим разговорима с појединцима за које зна да ће експресно пренети поруке вођи, све чешће признаје да је незадовољан због изиграних обећања и саботираних амбиција. Стефановић није и неће телевизијске наступе користити као Анђус, да прети – знам све, време је за разговор или… Није потребно, и без тих опомена Вучић зна шта све његов ученик зна и колико би могао да буде опасан. Зато је смислио одличан начин да га дисциплинује.

„Рекеташки лист Курир већ 20 дана на насловној страни износи најбруталније лажи о председнику Вучићу…“ „Рекеташки лист Курир већ 30 дана на насловној страни износи најбруталније лажи о председнику Вучићу…“ Том реченицом Пинк је 60 дана отварао информативне емисије. Изненада, како је и почео да објављује истину о вођи, „Курир“ је с насловних страна, а и осталих, скинуо Вучића и на његово место посадио Стефановића.

„Поднеси оставку, Стефановићу“, „Да ли спаваш мирно, министре“, „Министар побегао са скупа о жртвама насиља“, „Стефановић бежи од одговорности“, „Стефановић сам признао да стоји иза линча Родића“, „Шпијунирала за мафију, министар је унапредио“, „Мафија преузела полицију“ – неки су од наслова којима се „Курир“ обрушио на Небојшу Стефановића.

Вучић је на тај начин ударио три муве истовремено. Прво, амортизавао је „Курирове“ нападе на вољеног себе. Друго, одијум јавности усмерио је на Стефановића и његове најближе сараднице, Биљану Поповић-Ивковић и Дијану Хркаловић, стварајући услове да, ако затреба, лакше објасни потребу за сменама у врху Министарства унутрашњих послова. Треће, али не мање битно, пружио је шансу Александру Родићу да подвије реп и одржи своје новине, па да наставе са сарадњом и пријатељством тамо где су стали пре три месеца.

Стефановић је сам крив за ово што га је снашло. Већ неколико месеци показује знакове отпора Вучићу. Уместо да игнорише новинске написе и оћути оптужбе за Савамалу, како му је предлагао вођа, на своју руку је одлучио да тужи НИН. На суђење је повео пола руководилаца МУП-а, на челу с државним секретаром Милосавом Миличковићем. Добио је пресуду која га је задовољила. Међутим, Апелациони суд ју је преиначио. Наравно, не постоји судија који би то урадио без одобрења диктатора. Тога је свестан и Стефановић, зато губитак спора није поднео спортски већ је почео да прича да не прихвата одговорност за Савамалу, да сви знају ко је шеф. И на ширим састанцима, пред више сведока, неколико пута се понашао изузетно дрско према Вучићу. Да би сачувао ауторитет, Вучић му је одговорио медијском кампањом која је у току.

У Вучићевим рукама су нож и погача, само он одлучује који напредњак ће добити неки делић власти и пара. Или ногу у доњи део леђа. Стефановић се наместио, чека ногу.

ПС:

Овај текст објављен је у магазину „Таблоид“, који се у продаји код београдских колпортера нашао у среду 23. августа. Дан касније, „Курир“ је на насловну страну пласирао „вест“ да ће Стефановић бити изабран за Вучићевог наследника на месту председника Српске напредне странке. Наравно, није у питању промена начина на који „Курир“ третира шефа полиције, већ Вучићев покушај да посредно демантује тачне информације и амортизује незадовољство појединаца из врха СНС-а.

https://predragpopovic.wordpress.com/

 

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here