ЕКСКЛУЗИВНО Андрија Мандић, Горан Даниловић и “Митар Ковачевић“ имају држављанства Србије – зашто режим не крене на њих као на Демократе? (први дио)

11
2186

Оптужени у афери “Државни удар“ Андрија Мандић, лидер једног дијела Демоса Горан Даниловић и власник 14 Фејсбук профила “Митар Ковачевић“, држављани су Републике Србије о чему портал УЈЕДИЊЕЊЕ има уредну документацију. Онога тренутка када државни органи евентуално пониште изборну вољу грађана Котора одузимањем држављанства Црне Горе Владимиру Јокићу, због посједовања српског држављанства, портал УЈЕДИЊЕЊЕ ће документацију која свједочи о упису у списак држављана Србије Мандића, Даниловића и ‘Митра Ковачевића“ прослиједити  Тужилаштву, специјалном и “обичном“ на кога су доскоро били навикли становници овог несрећног државног провизоријума, а онда и њиховом заштитнику Душку Марковићу, те господару живота и смрти у Црној Гори Милу Ђукановићу. Наравно, идентично ћемо реаговати и уколико држава Црна Гора отме посланички мандат Мијомиру Пејовићу.

И, наравно, како год да се заврши прича са Демократама, документација о двојном држављанству Мандића, Даниловића и “Митра Ковачевића“ биће представљена јавности уочи наредних избора, када год да буду, како наведени не би бирали, нити могли да буду бирани.

Главни разлог зашто нећемо данас, и до даљњег, пласирати документацију којом располажемо јесте што ћемо, отворено признајемо, избјећи могућност да оптужени у афери “Државни удар“ Андрија Мандић терети портал УЈЕДИЊЕЊЕ да га бочно растурамо заједно са Катнићем, Чађеновићем и осталом компанијом. Нека се константно полупијани полувојвода лакта са њима, јер и овако не зна одакле му пуца након свих петљавина које је направио, па ћемо онда и ми доћи на ред, са припремљеним “аперкатом“. Нека не брине, у свакој варијанти му је стигла потоња политичка ура. Дошло доба да нема шта да изгуби. Образ је одавно ампутирао.

Ипак, да ми сада појаснимо изводе из документације, да не буде дилеме и да читаоци не би сумњали у карактер информација које посједује портал УЈЕДИЊЕЊЕ који је и основан са циљем да све (са)зна и буде глас истине у медијском мраку Црне Горе.

Мандић, Даниловић и “Митар Ковачевић“ до држављанства Србије дошли су, одреда, позивањем на члан 14. Закона о држављанству Републике Србије. Они се у ручно попуњеним формуларима нису позвали на законске одредбе које предвиђају отпуст из страног држављанства, нити су заокружили ставку да ће тражити отпуст уколико буду примљени у држављанство Србије. Нису испуњавали услов да до подношења захтјева имају најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије. Зато су се позвали на услов под ставком четири који у Закону експлицитно гласи да подносилац “доставља писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом“.

Да наведемо и пар занимљивих разлога за узимање српског држављанства, који су мотивисали двојицу актуелних лидера политичких странака и трећег, данас већ књижевног лика и интернет имагинарца, дебелог маргиналца, који људима из јавног дискурса, било да су политичари или новинари, упада на ФБ профиле пријетњама и сексуалним понудама које подразумијевају педофилију или хомосексуалне односе. Пођимо зато од “Митра Ковачевића“.

“Митар Ковачевић“

“Митру Ковачевићу“ је било значајно српско држављанство да би смањио трошкове “студирања“ на Универзитету “Мегатренд“ на коме је “стекао“ океан знања из области економије (који га је потопио) након чега је планиран за министра трговине. У пракси је имао и велико искуство у процесу прања новца за државу приликом ангажмана у “Офис центру“, када је заврбован од стране мафије скопчане са режимом, којој је служио све док није намагарчен – банкротирао. У међувремену је више пута био непријатан према држављанима Републике Србије у Подгорици који су у Црну Гору избјегли са Косова и Метохије. Саговорник портала УЈЕДИЊЕЊЕ потврдио је да знао да му опсује “мајку србијанску“, истакне “да је Подгорица његов град“, те да се врате “одакле су дошли“. Последњи пут у пословним просторијама Јанка Вукотића у којима се, касније, након краха бизнис планова, нашла амбасада Србије, а онда и  просторије централе Нове.

Андрији Мандићу је српско држављанство било доказ пред службеницима Контраобавјештајне службе у Београду, који су некада радили на територији Друге армијске области Војске Савезне Републике Југославије, да је спреман да, за логистику коју заузврат добије од њих, ради на урушавању свјеже независне Црне Горе и режима Мила Ђукановића који је многе КОС-овце коштао каријере. Наравно, Мандић је ту причу “проигравао“, а цијело вријеме одрађивао посао за фракцију Душка Марковића која га, иначе, контролише од новембра 2003. године. Мандић је држављанство Србије добио у јесен 2007. године, прецизније папире је подигао у октобру. Његов пријатељ, кога би данас радо кандидовао за одговорне функције у Црној Гори, пасош му је, специјалном пошиљком доставио 12. октобра 2007. године. Убрзању процедуре претходила је интервецнија тадашњег министра унутрашњих послова Србије Драгана Јочића. Мандић бирачко право у Србији користи у Општини Стари град. Прошле године су погодности уживања српског држављанства Мандићу биле од користи када је сина уписивао на факултет у Београду, а тренутно је у процедури куповина стана за несташног Илију, срећу татину, на ексклузивној локацији у главном граду Србије. Тргује – Андрија Мандић, држављанин Републике Србије.

18. октобра 2007. године, Предраг Поповић у Скупштини Црне Горе, уз аплаузе посланика Српске листе и Социјалистичке народне партије, показао је решење о пријему у држављанство Србије.

„Од данас сам држављанин Србије и никада се нећу одрећи матичног држављанства, рекао је тада, према званичном записнику, Поповић.

Мандић се усплахирио, помодрио, па јавио за ријеч и након тога, према записнику, између осталог, рекао и следеће:

“…Обавјештавам вас да сам, прије Предрага Поповића, добио српско држављанство. Имам и пасош Србије…“

Бојао се да није слагао оне из Београда који су га сматрали “тастером“. Шест дана раније, поштар је био Будимир Алексић који је донио коверту са дијелом документације.

Епилог – Осман Субашић је позвао Предрага Поповића на “консултације“ у чувену “Лименку“. Поповић је, након тога, остао без држављанства Црне Горе, а Народна странка се у Подгорици, годину дана касније, преко Славише Губеринића “осветила“ и изгурала СДП из владајуће коалиције. Ко се не освети, тај се не посвети. Губеринић, Васојевић!

Андрију Мандића Субашић није звао на консулатиције, али су Мандић, Даниловић и Керовођа гласали за Лукшићев црногорски језик, годину и по дана касније! Брацо Батуран је 15 дана раније позвао Мандића на брифинг на коме се говорило о проблематици држављанства и уређењу Закона о образовању. Због стреса, након гласања, Мандић се, заједно са Медојевићем, “отелио“ од алкохола.

Српско држављанство за Горана Даниловића заслуга је српских социјалиста. У јулу 2008. године, Ивица Дачић постаје замјеник предсједника у Влади Мирка Цветковића и министар унутрашњих послова. Даниловић проналази “копчу“ са Дачићем тражећи паре и подршку за тадашњу коалицију Српска листа. У јесен 2008. године, док су немири због признања лажне државе “Косово“ били тема која је интригирала црногорску јавност, Даниловић је добио три држављанства и пасоша из Београда. За себе, за свог сарадника из Извршног одбора Српске народне странке који је и данас са њим у Демосу, и за једног данашњег посланика Нове у Скупштини Црне Горе, који је остао са Андријом Мандићем и успут, не баш бираним ријечима пред ТВ камерама испратио Даниловића из Нове. Кћерка Горана Даниловића, Маша Даниловић, од ове јесену студент је у Београду. Коме је до папира и повољности које пружа “мајка Србија“, лако јој је – отац јој је српски држављанин. Дискретни учесници сукоба у Демосу кажу да је 500 евра мјесечних трошкова за кћеркине студије у Београду, поред других нагомиланих личних трошкова, подстакло Даниловића да покуша да преузме и касу Демоса.

Једина Даниловићева непријатност, од стицања држављанства Србије, била је након Вучићеве интервенције код Мила Ђукановића да добије ресор министра унутрашњих послова за који се надметао, између осталих, и са Снежаном Јоницом из СНП-а. Јер, поставило се шкакљиво питање пар пасоша и држављанстава које Даниловић има. Ево и зашто…

Након доласка Вучићевих напредњака, спискови МУП-а Србије са држављанима Црне Горе који имају и српско држављанство, завршили су у рукама Управе полиције и Агенције за националну безједност Црне Горе. Најкрупније “рибе“ управо су тадашњи пајтоси из Нове којима се на напушта политика, односно пуне јасле, због неког тамо “глупог“ законског прописа. Тиме је кренуо талас нових уцјена од стране Ђукановићеве хоботнице, па су Мандић и “Митар Ковачевић“, након двије кривичне пријаве против Мандићевог сина због бруталног пребијања “неких момака“, морали да растуре протесте против НАТО пакта у Подгорици, а Даниловић да оде као “фластер на Миодрага Лекића“ у Демос, и да му, на крају, ђаволише партију. Изгледа да је успио да се оторња на њу или у њу, као на ливаду, што би рекли Никшићани.

 

Наставиће се…

11 КОМЕНТАРА

  1. Fenomenalno.Da dodam redakciji jedan pas.Osman Subasic je nakon pritiska rezimskih medija izjavio da ispituje da li Mandic ima srpsko drzavljanstvo ali i da na osnovu javnog priznanja u Skupstini da ga ima,pokrenuce oduzimanje drzavljanstva Mandicu.Sjutradan,Mandic i Danilovic izjavljuju da oni napustaju Radnu grupu za pripremu Zakona o izboru odbornika i poslanika i da nece glasati za taj Zakon koji se donosi 2/3 vecinom,ako se desi oduzimanje drzavljanstva.Taj Zakon je bio uslov da CG potpise protokol o pristupanju EU da bi se otvorila neka poglavlja(tako nesto)Iduci dan Ranko Krivokapic reaguje nakon „razgovora„ sa Subasicem i obecava Mandicu da nema osnova da mu se oduzme drzavljanstvo.Epilog je poznat,lako usvojen neophodni zakon za proces pristupanja a Mandic, da se srbi nebi dosjetili, kao fol trazi uslov da glasa za taj zakon u zamjenu za izmjene zakona o obrazovanju, i tu ubaca cuveni crnogorski-sbh jezik.
    Kad budete pisali o Popisu stanovnistva, mogu vas podsjetiti a i vi se sjetiti, kakvu je krucijalnu uslugu rezimu odradio garavi vojvoda.

  2. Po Zakonu, MUP Srbije kao ni bilo koja druga institucija države Srbije nema pravo da dostavi drugoj zemlji podatke o državljanstvu svojih građana. Takođe, državljanstvo Srbije nekog državljanin Crne Gore do kojeg bi se crnogorska policija domoglana neregularan način (bez naloga zapretres ili tajnom dostavom), neupotrebljiv je kao dokaz.
    Tako da Vučić može da nas povuče za k…c što bi on i rado uradio

  3. Ја нијесам довољно упућен у сва ова дешаваља али ми је још одавно потпуно јасно да су ово највеће штеточине за Србе у Црној Гори. Баш волим што сте разјаснили неке ствари а видим да људи и кроз коментаре неке ствари разјашњавају. Присвојили су право да се боре за интерес Срба, иако цијело вријеме праве искључиво,али искључиво само штету…Нека им је Бог упомоћ, од ДПСа и осталих не очекојемо ништа добро али они су ти који продају нашу егзистенцију, будућност и Историју…Казнићемо их онда када треба, на изборима…

  4. Ljubav sa Rankom Krivokapicem traje od tih dana.Osman Subasic i SDP imaju dokaz da je Manda drzavljanin Srbije.Koliko je ta veza jaka pokazuju cinjenice ,da NOVA nije smjela da glasa protiv smjene Raska Konjevica sa mjesta predsjednika SO Podgorica a i 4 godine kasnije nisu smjeli da glasaju za smjenu Ranka Krivokapica sa mjesta predsjednika Skupstine CG,vec su se morali potpisati na glasacke listice imenom i prezimenom da bi Ranko vidio da su oni glasali protiv.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here