„Независно“ Косово* напустило више Албанаца него за време Милошевића

0
781

Много људи је на станици у време када нема аутобуских полазака, осим за Београд, а Београд им је, кажу, први корак на путу ка западној Европи.

„Проблеми су узроковани политиком. Омладина нема перспективу, нема наде да ће бити боље. Идемо, али нико не зна куда ће“, каже Скендер Лугићи.

Иду, кажу, у Немачку, Швајцарску – где могу да стигну.

„Апелујем на све који могу да напусте Косово да то и ураде, јер овде нема перспективе“, рекао је један од Албанаца који напушта Приштину.

Напуштају Косово само са личном картом. Одлазе, свесни ризика да ће их вратити.

„Без посла нема ништа. До Мађарске па онда даље. Остављам фамилију, али немам избора“, каже један од путника.

Неколико стотина људи на аутобуској станици долазак првог аутобуса за Београд дочекује овацијама. У аутобус могу они који су унапред купили карте. Нема места за све. Нервозни су и возачи.

„Шта да причам, видиш – полудели људи, шта да причам“, каже возач аутобуса.

На аутобуској станици су и они који су већ једном пробали да оду у иностранство, па су враћени. Не одустају и поново би напустили Косово.

„После једне године проведене у Немачкој, моју породицу и мене су вратили на Косово. Дошао сам вечерас да видим шта се дешава. Планирам поново да организујем породицу и да одемо у иностранство“, рекао је Бесим Мурати.

Полиција тврди да нема новог егзодуса становништва, након договора водећих странака о сарадњи за формирање централних институција. Полиција додаје да нема места за забринутост и да нема пријава из западне Европе о порасту броја азиланата са Косова. Стотинак карата продато је синоћ за Београд, а следећа група људи очекује се вечерас, четврту ноћ заредом. Већина њих дође како би се упознала са условима како да напусте Косово. Тако је почело и пре две године када је Косово у двомесечном таласу напустило преко 50.000 људи.

Тек ће да крене егзодус када буде склопљена влада Тачи-Харадинај са СНС буздованима из Српске листе која обухвата највеће крембиле и послушнике (Оливеру Ивановићу су спалили ауто и готово је извесно да је био у затвору по Вучићевом налогу)“ коментарише вест аналитичар српске Безбедоносно информативне агенције (име познато редакцији).

Код Шиптара важи правило да је једино у Руговиној ЕљДеКа каква таква политичка класа, бивши СК Косова од пре 1989. и њихови наследници, ово остало све најобичнији бандити, укључујући Вучићеве и Веселиновићеве који застрашују Србе, убијају псе луталице по КМ и бирају пајсере за кадрове.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here