Драган Вујовић, жртва државне тортуре: У репресији учествовао и Филип Вујановић (1)

0
882

Недавно је у Подгорици “помпезно“ ухапшен Драган Вујовић. У званичној верзији, из Управе полиције саопштено је да су приликом претреса породичне куће Вујовића пронађена и одузета три пиштоља.

“Приликом претреса, полицијски службеници су пронашли и дјелове од појединог оружја, као и 484 комада муниције различитог калибра. Надлежни државни тужилац је наложио да се Драган Вујовић лиши слободе и приведе уз кривичну пријаву због сумње да је починио кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја”, саопштено је из Управе полиције.

Судија за истрагу подгоричког Основног суда Миладин Пејовић изрекао је, након неколико дана, Драгану Вујовићу, умјесто притвора, низ мјера којима ће се “обезбиједити његово присуство у даљем поступку“.

То је за портал УЈЕДИЊЕЊЕ потврдио и Вујовићев адвокат Стефан Јовановић.

“Суд је имао у виду и здравствено стање које је заиста нарушено, изјаву коју је Драган дао и потпуно јасно приказао чињенице. Свеукупоном оцјеном дошао је до ових мјера надзора“, рекао је Јовановић.

Поштујући право на истину, слободу грађанина и отпор репресији, портал УЈЕДИЊЕЊЕ ексклузивно, и у наставцима, доноси Вујовићеву драматичну причу.

– Методу тортуре и изгладњивања према мени режим користи одавно. У томе је учествовао и предсједник Црне Горе Филип Вујановић који је био мој адвокат крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог вијека. Када год је у спорту власт имала нерјешиве проблеме, директори клубова су знали да ме позову да спасавам што се спасити може. Рецимо, у сезони 1998 – 1999, када је “Будућност“ дуго била на последњем мјесту Прве лиге у Савезној Републици Југославији. Иако се неки данас не сјећају и “бришу трагове“ тога, освјежићу им меморију: са последњег, шеснаестог мјеста, пребацио сам их у горњу половину табеле, на осмо мјесто. Касније, у августу, 2000-те године, позван сам у стручни штаб јуниора и кадета КК “Будућност“ које је прослављени тренер Душко Вујошевић оставио као “ортопедско“ одјељење у болници! Те двије селекције су у наредних пет година биле страх и трепет у земљи чији су играчи представљали европски, па и свјетски врх, присјећа се Вујовић. А онда објашњава како и о кога се “огријешио“:

– У априлу 2006. године сам, као слободан грађанин, носио мајицу са натписом: “Не неофеудализму“ и био уцијењен од стране предсједника клуба Бранка Вујошевића који је добио препоруку од предсједника Републике да “удари на мене“. Рекао ми је: “Скикај мајицу или остајеш без посла!“. Одговорио сам да “нећу да скидам мајицу“. Од тога дана почиње најконкретније шиканирање тајне полиције која се служила најпрљавијим методама са циљем да ми уништи живот. Коришћени су моји лични непријатељи, потенцирано моје српско и руско поријекло, да би се нагласило колико сам “важан“ противник система, режима и државе. Од тог времена углавном боравим ван Црне Горе, али наредбодавци хајке ме не напуштају ни ван граница ове минијатурне државе. Рецимо, у Италији сам предстаљен као потенцијални терориста и руски шпијун. “Добио“ сам мјере посебног надзора за вријеме мог боравка тамо, свједочи Драган Вујовић.

У Црну Гору се вратио 11. јула 2015. године.

– Од тада безуспјешно покушавам да се запослим и евентуално приведем намјени породичну кућу коју сам наслиједио од покојног оца. Међутим, није ми дозвољено да зарадим ни толико да могу да платим основне рачуне без којих није могуће цивилизовано преживљавање у 21. вијеку, каже наш саговорник, иначе магистар наука у спорту и физичкој култури.

 

 

Наставиће се…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here