Лидер СНП-а Владимир Јоковић је национални Црногорац, био у ДПС-у! (материјални доказ)

1
1710

„СНП се увијек залагао за демократску смјену власти, и сви политички субјекти који у својим програмима немају националистичких ставова и који се залажу за демократску, просперитетну и слободну Црну Гору, наши су потенцијални сарадници“, казао је новоизабрани лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић у разговору за портал Аналитика, одговарајући на питање о могућим политичким савезницима. Да се изостави СНП у почетку реченице и стави ЛСЦГ или СДП, нико се не би зачудио, у смислу реторике. Овако… то каже Јоковић чије присталице са Конгреса СНП-а тврде да је ријеч о Србину!

Хајде да другачије поставимо и анализирамо ствари – из саопштеног става Владимира Јоковића, и то једном од два централна режимска портала, намеће се питање које су то партије са националистичким ставовима.

Идемо редом. Од када се СНП, након одстрањивања Момира Булатовића и  одрицања од оснивача Слободана Милошевића, почео да “окреће Европи“, увијек су се трудили да буду близу тзв. странака мањинских народа. У два наврата су, у Плаву и Тузима, директно помогли формирање локалне парламентарне већине са Бошњачком странком и албанским националним политичким организацијама. Медијски је то пропраћено као велики искорак СНП-а, са циљем његове грађанске профилације. И то не само од средстава јавног информисања у Црној Гори, него и од самог Медијског пула те партије, и тадашњих лидера, полу-Срба, полу-Црногораца.

Дакле, СНП се грађанизује ако сарађује са албанским и бошњачким субјектима који су одреда десничарске и националне партије. С обзиром да је СНП држао власт са Либералним савезом на Цетињу у вријеме заједничке државе са Србијом, у ери након слома партијског утицаја Момира Билатовића, такође правдајући и тај чин грађанским профилом партије, само је наивном нејасно да је грађански профил СНП-а заправо отклон од српског национализма и Срба уопште. Јер, ЛСЦГ није био баш грађанска странка о чему свједоче ставови Славка Перовића од прије годину дана да Срби у Црној Гори – заправо и не постоје, изјашњавали се они тако или не!

Парадоксално, али српски национализам, а не никакви социјалдеморкатија и борба за правну државу, изњедрили су СНП. Двадесетак или чак и тридесет хиљада људи на скуповима СНП-а у Подгорици, са три прста који су били партијски симбол у јавном дискурсу, клицало је Југославији, Србији, Слободану Милошевићу, српском Косову. У том вакту је и скочио број Срба у Црној Гори – са пописних 9,51 одсто на 32,99. И то СНП-у, иако се тај процес десио нехотично, нико не може да оспори.

Али, још мање је спорно да је сваки наредни првак те партије обрачуном са српским национализмом доказивао лојалност црногорској држави због чијег је успостављања растурена држава српског народа.

Ипак, Владимир Јоковић је специфичан још по нечему. Још од времена ДПС-а Црногорац је, без додатка о српској препознатљивости. О томе свједоче документа са Трећег конгреса Демократске партије социјалиста на коме је под редним бројем 45, као недвосмислено и јавно изјашњени национални Црногорац, изабран у Главни одбор те партије која је, све са својим рестловима, срамотни гробар судбине српског народа у Црној Гори.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here