Српска коалиција: Позив српском народу да се одупре апартхејду!

3
2903

Припадници српског народа морају да се уједине и кроз најширу националну организацију, Српску коалицију, изборе за остваривање оних права која су друге националне заједнице у Црној Гори оствариле за себе. У том послу, сви морамо бити свјесни неколико чињеница.

Главно везивно идеолошко ткиво владајуће коалиције у Црној Гори јесте нескривена мржња према свим сегментима српског националног идентитета и директна опструкција остваривања интереса српског народа. Нажалост, значајнији дио опозиције има идентично везивно ткиво“ – суштинско антисрпство! Ми у Српској коалицији на тај начин разумијемо поредак ствари, а пошто је ово макар формално слободна држава – имамо обавезу да саопштимо свој став.

Срби у Црној Гори су срачунато дискриминисани и без претјеривања се може говорити о апартхејду на тлу Европе у 21. вијеку. Данас смо, као никада раније, изложени репресији државног и парадржавног апарата, притисцима и подмићивањима у процесу асимилације. Шиканирани смо пријетњама и монтираним судским процесима.

Посебан вид притиска на Србе јесте економске природе. Срби су, нажалост, најсиромашнији народ у Црној Гори. Незамисливо је да јавно декларисан Србин добије посао, још мање може да опстане у приватном послу. “Незамисливо“ је  да добије неку друштвену функцију, иако је за њу, можда, најквалификованији кандидат.

Готово да не постоји, или нијесмо чули, да се директор неког јавног предузећа, тужилац (од основног до врховног), судија, руководилац у полицији, руководилац у пореској управи или царини, изјаснио као Србин. Невјероватно је да је међу скоро двјеста хиљада Срба у Црној Гори толико необразованих, нестручних и неспособних да не могу заузети ниједну од поменутих функција.

Очито је да се ради о уџбеничком апартхејду према српском народу. Ко хоће да преживи, мора постати „Црногорац“. И формална забрана српског језика у образованом процесу је срж, симболички чин коначног затирања српског националног и културног идентитета.

Зато, Срби, од Вас очекујемо да збијемо редове и помогнемо једни другима. Морамо и можемо, уз притисак јавности и нашу политичку истрајност, промијенити политику према српском народу и учинити да коначно сви народи у овој држави буду равноправни.

3 КОМЕНТАРА

 1. U popisu 1909. nije bilo izjašnjavanja po nacionalnoj pripadnosti. Popis je vršen tako da su starješine sela ili pojedinac iz kuće davao podatke o članovima porodice, tj. popis nije vršen tako da se svako pojedinačno izjašnjavao. PRVO IZJAŠNJAVANJE PO NACIONALNOSTI BILO JE 1948, TAKO NE OBMANJUJTE SVOJE ČITAOCE. To je notorna, opštepoznata činjenica. Ni 1921, ni 1931. nije vršen popis po nacionalnom, uvijek je bilo samo vjersko izjašnjavanje, uz druge informacije koje su se tražile. Posjedijem faksimile popisa iz 1921. i 1931, ako želite uopšte da tačno informišete. Zanimljivo je pitanje zašto se nije moglo nacionalno izjašnjavati u KSHS i kraljevini Jugoslaviji, kad su iseljenici u USA i Kanadu bez problema upisivgali svoju nacionalnost u to vrijeme. Imam kopiju liste useljenika na kojoj je moj pokojni đed, koju sam dobio od američkog sajta.

  • На чему се заснива ваша тврдња да 1909те није било изјашњавања по националној припадности? Имате ли документ који објашњава методологију пописа и намере пописивача?
   Та тврдња о фабрикованом националном изјашњавању базира се на две примесе- да су ваши преци били примитивни/глупи и да нису разликовали националну припадност од верске. Ову прву оставићемо вама на разматрање. Остаје питање како је могуће да су ваши преци за верску припадност узимали одредницу `Србин` ако тврдите да је црква на овим просторима аутокефална од свог формирања?

   Земља порекла или држављанство није исто што и етничка/национална припадност. У енглеском језику једно и друго означава иста реч, чешће оно прво – nationality https://en.wikipedia.org/wiki/Nationality , тако да вам и та тврдња пада у воду.

   • Naravno da imam faksimile popisa iz 1909. Postoje u biblioteci Ivan Crnojević na Cetinju, pa ako vas ne mrzi, kad dođete u CG, pogledajte arhivu, naći ćete mnogo toga što kriju od vas. Što se tiče priče o tome što znači u engleskom jeziku nacija, to pričate samo zato što nijeste vidjeli američke liste koje su rađene za imigrante. Postoje odvojene rubrike za zemlju iz koje je imigrant i njegova nacionalna pripadnost, tako da vam ta priča pada u vodu. Pogotovu što ima poneki koji je pisao zemlju Montenegro, a nacionalnost Srbin. Džaba vam ta sva obmanjivanja. Moj đed je ekonomski emigrirao u USA 1912. godine, dvadeset godina smo živjeli zajedno (do 1974), imao je mnogo američkih papira iz tog perioda. Svuda je pisao da je Crnogorac. Uostalom, da ste ga upoznali on bi vam to vrlo jasno rekao da nikad nije bio ništa drugo. Nikada nije kupio kapu sa 4S iako je bila deset puta jeftinija nego da šije sa svojim inicijalima, jer je bilo ZABRANJENO nošenje kape sa crnogorskim grbom ili sa HI. Mislim da je glupo da vi meni pričate i učite o mojim precima, ko su bili i što su bili nacionalno. U mojoj užoj i široj familiji nema niko ko nije Crnogorac.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here