Алију „бране“ од Ханџар дивизије, фашисти дају улицу

1
807

Бањалука – Вест да ће турска државна телевизија ТРТ снимати серију о Алији Изетбеговићу, ратном лидеру босанских муслимана, Милорад Додик дочекао је тако што је за аутора Исламске декларације рекао да је у Другом светском рату био припадник Ханџар дивизије.

То је лидера СДА Бакира Изетбеговића нагнало да против председника РС најави тужбу јер му је, како је рекао, оклеветао оца.

Многи мисле да је реч о наставку предизборног надметања и распиривања националних страсти услед недостатка економских адута пред гласачима. Такав утисак поткрепљује и то што су дословно идентичну полемику исти актери водили и пре три године. И тада се претило тужбама, али ниједна није пала.

Али, док се Бакир Изетбеговић љути зато што је Додик рекао да је његов отац био у јединици која је сарађивала са нацистима, једна школа у Сарајеву, где је на власти управо СДА, пре неки дан је и званично понела име по Мустафи Бусулаџићу. Он је био следбеник фашистичке идеологије, који је четрдесетих година прошлог века величао Хитлера и Независну државу Хрватску.

Бусулаџић је, штавише, изгледа толико „заслужан” да је по њему још раније названа и једна сарајевска улица. Сада је, најновијим именовањем школе, федерални део БиХ добио још један топоним назван по неком од нацистичких сарадника. У томе предњаче хрватски делови Федерације БиХ, где, између осталог, постоје улице именоване по Мили Будаку и другим усташким вођама.

Због надевања имена једној сарајевској школи по човеку који је био припадник организације Млади муслимани, а која је подржавала и величала НДХ и Хитлера,  реаговала је на свом твитер профилу и америчка амбасада у БиХ. Из ње су поручили да су „дубоко разочарани тиме што је кантонална власт у Сарајеву именовала школу по тако контроверзној личности”.

А о учешћу Алије Изетбеговића у злогласној дивизији писао је својевремено и амерички „Њујорк тајмс”. Било је то после његове смрти 2003, у тексту у којем је описан ратни муслимански лидер, као и његова улога у догађајима деведесетих година у БиХ, али и пре тога у комунистичко време.

У тексту није изостављено ни то да је Изетбеговић пре избијања раних сукоба повукао потпис с Кутиљеровог плана након разговора са Вореном Цимерманом, тадашњим америчким амбасадором, као ни то да је реч о аутору Исламске декларације и дела „Ислам између истока и запада”. Лист је подсетио и на изјаве да је Изетбеговић био спреман „жртвовати мир за суверенитет БиХ”.

Америчке новине су констатовале и то да је уочи Другог светског рата био припадник организације Млади муслимани (као и Бусулаџић), која је, како је писао „Њујорк тајмс”, с једне стране „била подељена између подршке Титовим комунистима и партизанима и с друге стране Ханџар дивизији коју је спонзорисала немачка СС”. Алија Изетбеговић је, навео је амерички лист, подржавао Ханџар дивизију, а у тексту се додаје како је због тога, након што је Титова комунистичка влада основана 1946. године, војни суд осудио Изетбеговића на три године затвора због ратних активности. Да историјски ревизионизам у главном граду БиХ узима маха, види се и по ставовима појединаца из подмлатка Изетбеговићеве СДА, попут Тарика Даутовића. Он је похвалио именовање школе по Бусулаџићу и истовремено најавио протеривање Тита из Сарајева јер је „злочинац, диктатор, вођа тоталитаристичко-комунистичко-злочиначко-атеистичког система који је затирао свако семе муслиманског, бошњачког интелекта”.

Затим је Даутовић, „у име нове генерације Бошњака”, најавио да ће главна улица у Сарајеву – Улица маршала Тита – променити назив и да ће се звати Улица Алије Изетбеговића, иако вођу НОБ-а и првог председника поратне Југославије није желео „протерати” ни сам Алија Изетбеговић. Он је у једном интервјуу, вођеном након рата деведесетих година, рекао да је таквих захтева било, али да он „то није дао”.

 

1 КОМЕНТАР

  1. istijna je dodikova. u handžar diviziji su bili ipozderci. Tito je njihovog oca NURIJUpozderca NA SILU OPOVEO U PARTIZANE, KOJI JE POGINUO NA SUTJESCI I PROGLASIO GA ZA HEROJA. ISTINA. MUSLIMANI SU LISTOM BILUI UZ USTAŠE I NJEMCE. TU JE BIO I ALIJA DO SMRTI.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here