Група незадовољних радника ЖЦГ након неколико текстова на УЈЕДИЊЕЊУ: Иритирани смо “чудним“ понашањем Министарства и разних “бордова“!

2
530

Неколико радника Жељезнице Црне Горе имали су потребу да реагују на досадашње текстове објављене на порталу УЈЕДИЊЕЊЕ поводом проблема у овој грани саобраћаја.

Они кажу да четири фирме које чине Жељезницу Црне Горе: Жељезнички превоз ЦГ, Жељезничка инфраструктура ЦГ, “Карго“ и “Одржавање“, немају задовољавајућу интерну сарадњу. Највећу одговорност за такво стање сносе челни људи у предузећима насталим прије неколико година из јединственог субјекта који се “гранао“ због операционализације и рационализације послова који су у опису активности сваког од њих појединачно. Ипак, потрошња државног новца на коју су “осуђене“ све четири фирме, оправдано интригира пореске обвезнике.

Министарство саобраћаја, како кажу наши саговорници, никада није контролисало да ли се новац троши у реалне сврхе, односно за пројекте неопходне за функционисање Жељезнице ЦГ. Надзора, дакле, нема! Разне малверзације, које истражује и портал УЈЕДИЊЕЊЕ у солидном временском периоду, нарушавају углед свих сегмената ЖЦГ.

“Како и не би када прва четири човјека које је поставила Влада Црне Горе на позиције извршних директора, имају комуникацију колико и лидери Сјеверне и Јужне Кореје“, каже извор портала УЈЕДИЊЕЊЕ и прецизира да раднике иритира то што се руководство често “чудно“ понаша, односно “новац троши у личне сврхе, службена путовања и енормне плате појединцима у управљачком кадру“.

“Има ту и издавања станова партијским колегама и висококотираним функционерима Жељезнице као да је тај новац уплаћен за њихове личне интересе, а не за развој Жељезнице. Са друге стране, да се ЖЦГ налази у најгорем стању од када постоји, доказује и прејкучерашњи случај. Машиновођа за манерве управља локомотивом са 1.99 промила алкохола у крви, а његов руковалац маневре са 0,39. Не поштујући саме жељезничке сигнале, воз искаче на скретницама ван свог колосјека, и пуком срећом, не удара у локал који, из супротног правца, долази пун путника!“, прецизирају наши саговорници и “апелују на Министарство саобраћаја и саму Владу да не дозволе да се понови трагедија од прије десетак година“.

“Биоче се десило када смо стотину пута били боље организовани, били смо дисциплинованији и располагали смо са знатно бољим возним средствима него данас. Ко мисли добро Жељезници ЦГ, и ко не жели репризу несреће са Биоча, треба да преиспита управљачки кадровски потенцијал све четири фирме. Жељезницу треба да воде људи са знатним годинама искуства, а не они који су воз видјели само на слици прије него су се завалили у удобне фотеље у компанији, у овако компликованој ситуацији“, тврде они.

“Сваки пропуст кондуктера, отправника, прегледача кола, пратиоца кола и благајника подиже се на неки чудан виши нови приликом засиједања разних “бордова директора“. Све се то ради да би се заташкали проблеми – дотрајале скретнице, нефункционисање контактне мреже (напона), свакодневно отказивање редовних линија због неиправности електромашина, кафова и електромотора. То су наши реални проблеми!“, закључују саговорници портала УЈЕДИЊЕЊЕ који су реаговали на до сада објављене текстове.

2 КОМЕНТАРА

  1. Portal Ujedinjenje je dobro reagovao oko problema u ŽTO. Činjenica je da se ŽTO URUŠIO. Sve pokjradoše. Dodje Parača pa uzme otpremninu 175.000 eura.Dodje Fanović pa pozapošljava sve svoje, iz svoje firmne nabavlja farbu pa sve ofarba od BARA DO GOSTUNA, pa i on uzme otpremninu, a za opravku vozova nama love…….

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here