“Кум“ Мило у Титовом кадилаку

0
1271

Најпознатије Титово одмаралиште Бриони и даље је једна од најатрактивнијих, али и најскупљих летњих дестинација у Хрватској. Туриста, махом страних, није недостајало ни ове године, а међу оним, ВИП гостима, издвојио се некадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић.

У друштву супруге и сина, као и бројног обезбеђења, Ђукановић је одлучио да се барем овог лета осети као некадашњи доживотни председник СФРЈ и провоза кадилаком који је Јосип Броз користио искључиво боравећи на овом острву.

Ђукановић је, за разлику од званичног стајлинга – савршеног одела – овог пута био у необичном модном издању, због чега је вероватно био и непрепознатљив за остале посетиоце Бриона.

Наиме, сако и кравату заменили су једноставна спортска мајица, шортс, а све је употпуњено качкетом који је, у стилу тинејџера, ставио наопако.

Титов кадилак је на Брионима изложен у стакленом излогу, али они са дубљим џепом имају могућност да се њиме и провозају, када се стаклене странице скину и кадилак паркира на улици.

Овај вид забаве није нимало јефтин. Пола сата вожње је око 400, а 60 минута 670 евра. Такорећи џабе, рекло би се, с обзиром на то да се цена преноћишта у једном од три хотела и приватних вила креће у распону од 100 до 1.000 евра.

Овогодишњи излазак кадилака на улице Бриона привукао је наравно и пажњу туриста који су својим телефонима забележили цео догађај, а и не знајући кога сликају.

Ту прилику је добио и фоторепортер “Вести“ Марко Каровић, коју није пропустио.

Иначе, Титов кадилак је до сада три пута репариран, а последњи пут, пре десетак година, извршена је потпуна рестаурација мотора, а трошкове су износили око 70.000 евра.

Поклон председнику

Аутор књиге „Аутомобили и Јосип Броз Тито 1912-1980“ Мирослав Милутиновић наводи да је Тито на Брионима имао укупно два кадилака, од којих је први био аутомобил из 1947.
Овај који се данас може видети и возити је купљен као други. Реч је о кадилаку кабриолету из 1953, а Милутиновић наводи да је непознато да ли је био поклон особља амбасаде СФРЈ у Вашингтону или, како наводи особље хотела с острва, да је у питању „поклон хрватских исељеника из Канаде“.
„Ауто је, као и велики број Титових вредних возила, 1987. доспео у Технички музеј у Словенији, али су га, захваљујући упорности људи с Бриона, у мају 1991, наводно под окриљем ноћи, двојица механичара вратила у Истру“, наводи Милутиновић.

 

Вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here