Да ли су паре које се улажу у Жељезничку инфраструктуру Црне Горе – заправо опране?!

1
481

У генерални ремонт пруге на релацији Куманица (граница Црне Горе и Србије) – Бар, улажу се огромна државна финансијска средства, у дужем временском периоду. Међутим, корисници жељезничких услуга не виде велику корист од свега тога. Јер, просјечан путник мора да издвоји дневних четири до пет сати на релацији од границе, односно Бијелог Поља, па до Подгорице или Бара.

Порталу УЈЕДИЊЕЊЕ се јављају путници који свакодневно, прецизније свакога јутра стоје у станици Колашин када је највећи број локалних и међународних возова у саобраћају. Они се “досађују“, понекад и сатима, “очекујући“ укрштање јер ЖИЦГ, односно менаџмент, одуговлачи да пусти у саобраћај уксрсницу “Кос“ гдје би се возови укрштали и на тај начин би био испоштован ред вожње који је регулисан Саобраћајно транспортним упутством (СТУ), а које је објављено у средствима информисања.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ је у сазнању да се тренутно “изводе радови“, а од извора из Жељезничке инфраструктуре Црне Горе смо информисани да ту има неких закулисних или у најмању руку неријешених “процедура“ са извођачима радова. Ово је јединствен случај у свијету да порески обвезници од чијег се новца финансирају радови и регулишу плате менаџменту и радницима ЖИЦГ, плаћају да би били малтретирани!

Када воз стигне у Подгорицу и сви помисле да је мукама крај, агонија се наставља због неисправних путних прелаза. Наиме, воз на релацији од Подгорице до Бара, поред редовног стајања због уласка и изласка (тзв. манипулације) путника има бар још пет стајања јер путни прелази нису адекватно обезбијеђени.

ЖИЦГ је узрочник честих кварова и оштећења који се дешавају на релацији Зета – Вирпазар. Јавност још увијек не зна шта је узрок кваровима, али се, иначе, о томе мало брине – настале штете ионако “ударају“ на осиромашени џеп грађана. Зато, кога брига!?

Да ли ће и када ће Министарство саобраћаја ставити на дневни ред ове проблеме, за сада нико не зна. Нажалост, у Министарству још увијек нису “успјели“ да утврде и анализирају разлоге отказивања преко 200 возова у првом кварталу 2017.

Улагање великих средствава у опоравак жељезнице у Црној Гори, без икаквих видиљивих ефеката, намеће питање, односно сумњу да ли неко заправо пере паре у овом државном предузећу и самом Министарству!?

 

Информер из Министарства саобраћаја за УЈЕДИЊЕЊЕ: Наши инспектори наложили решавање проблема!

 

“Инспектори из Министарства саобраћаја наложили су хитно решавање проблема са скретницама – у радионицама и депоима жељезнице. Ипак, како сада ствари стоје, питање је дана када ће бити блокиран улазак у радионице! Наиме, скоро да је извјесно да ће неко од вучних или возних средстава искочити због неисправних скретница и блокирати рад! Питање је дана“, понавља наш извор и додаје да надлежни у Министарству због тога “неће бити криви“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here