Биљана Србљановић: Вулин је од служења војног рока бјежао као мала пичка!

0
699

Драмска списатељица Биљана Србљановић је на Фејсбуку коментарисала изјаву министра одбране Србије Александра Вулина да су “мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и када је у питању одбрана земље“.

– Уме ли неко овом болеснику да објасни да он може мами својој нешто да одлучи, да истом приликом може да ме пољуби у гузицу у Стразбуру, пре него што ме натера да улазим у било какву присилну војну обуку, као и да се обавести да је, још и његова генерација и десетине пре ње, већ имала обавезну предвојничку обуку са све курсем прве помоћи, све до факултета. Или је и тада био ћорав, па су га ослободили полагања и тих предмета у средњој и тих испита на факсу?

Да ли се морон сећа да смо, још као деца, морали да пуцамо на стрелишту, да фингирамо дављење пластичних лутака и полажемо преповијање завојима и да нам је то било спектакуларно безначајно знање и вештина приликом сваког од четири рата чијем изазивању је лично допринео?

Такође, да ли болесник зна колико би коштало ово замишљено присилно привођење жена, или како он назива „дама“, у реализацију његових влажних снова о жени у униформи која даје уста на уста прву помоћ приликом следећег рата са целим светом, које је уобичајавао изазивати? Хоспитализујте Вулина и то у цивилну болницу. Нна војну не би смео имати право, јер је од служења војног рока бежао као мала пичка, па га сада, са скоро педесет, стигла криза приговора савести.

Ја у његову јединицу не идем ни мртва.

И зашто би, уопште, само жене морале пролазити некакву војну обуку прве помоћи? Шта је то, женски посао, он да гађа, она да превија? Да ли Вулин има свест о томе шта је родна дискриминација и да модел Косовке девојке која нариче над мртвима постоји само још у античкој трагедији? Није женино да вида ране ратнику, поготово ако је тај ратник спреман да се ретроактивно прави да је ћорав да би избегао регрутацију, све вичући „напред јунаци“ уместо „за мном, војско, идем прво ја да гинем“ – навела је Србљановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here